Nyt udstyr: Hvad skal man se efter?

Når man skal anskaffe nyt udstyr er der nogle vigtige ting at se på. Grundlæggende skal temperaturnøjagtigheden være i orden for at det giver mening, og dernæst skal man se på holdbarheden (byggekvaliteten) som er det der for alvor skiller når man også ser på prisen.

Dernæst kan man se på brugervenlighed og smarte funktioner. Det betyder ikke noget for kvaliteten af det man laver, men det kan være en irritation, hvis en funktion er besværlig at finde eller bruge.

Temperaturnøjagtigheden

Hvis ikke apparatet kan ramme og holde den indstillede temperatur nøjagtigt nok, giver det ikke mening til sous vide. “Nøjagtigt nok” er her en halv grads afvigelse fra det indstillede/viste i displayet. De allerfleste apparater holder sig indenfor dette, og nogle er meget bedre. Se evt. oversigten over fejlvisning i forhold til pris.

Byggekvaliteten

Nogle få apparater virker så dårligt fremstillede, at måske går i stykker hurtigt (forhåbentlig indenfor garantien). De fleste er dog så godt bygget, at de bør holde til almindelig brug et par gange om ugen i årevis.

Hvis man bruger apparatet meget (hver dag, eller ligefrem mange gange om dagen som i et professionelt køkken) skal man vælge et professionelt apparat. De er ofte større, tungere (og meget dyrere) og lavet af tykkere materiale (rustfrist stål) med meget kraftigere varmelegemer og bedre temperaturregulering.

Støj

Hvis et apparat støjer meget, er det ofte et tegn på dårlig byggekvalitet/konstruktion. Udover dette kan det være meget irriterende med kraftig støj hvis apparatet står i køkkenet og arbejder i lang tid. Nogle apparater er næsten uhørlige, mens andre støjer en del. Se evt. oversigten over støj i forhold til pris.

Brugervenlighed

Et sous vide-apparat skal basalt kunne indstille temperatur og tid og det går som regel meget let. Nogle gør det endnu lettere (f.eks. med et drejehjul til hurtig indstilling) eller sværere (f.eks. med særlige rækkefølger af tryk før en funktion kan nås).

Kapacitet (rumindhold og varmekapacitet)

Rumindhold: En god tommelfingerregel er 1 del madvarer til 2 dele vand. En 4-personers familie vil typisk tilberede under 1 kg kød til en dag, og skal derfor bruge en kapacitet på 3 liter (1 liter mad og 2 liter vand) som alle kan opfylde. Men hvis man vil lave mere mad på samme tid (og gemme noget af det), eller man vil lave mad til gæster, så får man brug for mere rumindhold/størrelse.

Varmekapacitet: Varmelegemets størrelse betyder hurtig opvarmning – men her kan man bare starte med varmt vand, hvis det kniber. Generelt er 500W lige i underkanten, 800-1000W er fint og mens kun professionelle behøver mere, fordi de vil kunne opvarme og holde temperaturen stabilt også i meget store beholdere.

Pris

Der er mere end 10 gange forskel på den billigste og dyreste i testen. Forskellen er mest byggekvalitet/holdbarhed og så mængden af funktioner.

Andre ting

Nogle slår på medfølgende opskrifter, men de findes i tusindvis på nettet (hvis man da ikke har en god bog som f.eks. “Sous vide i dit eget køkken”) eller på gode sider/apps som f.eks. Anovas opskrifter eller måske den allerbedste Serious Eats. Nogle få inkluderer et bøfstativ, men det kan man altid købe senere.