Rødvinssauce

Kraftig, men ren sauce der kun bruges lidt af til hver person. Saucen kan køles ned og opbevares tildækket på køl i en uge.

8 personer (ca. 3 dl, er meget drøj)

  • 200 g skalotteløg (evt. rød/gulløg)
  • 100 g gulerod
  • 100 g knoldselleri
  • 40 g olivenolie
  • 1 fed hvidløg
  • 1 lille kvist rosmarin (hel)
  • 2 kviste timian
  • 60 g balsamisk eddike
  • 350 g kalvefond
  • 375 ml (1/2 flaske) kraftig rødvin
  • 50 g smør (kan evt. udelades)
  1. Klargør skalotteløg, gulerod og selleri og skær dem i 3×3 mm tern (hvis grøntsagerne ikke skal serveres i saucen – se nederst – men sies fra, kan man skære lidt grovere stykker).
  2. Brun skalotteløg, gulerod og selleri i olien ved god varme under omrøring i 6-7 min (det må ikke branke).
  3. Kværn rigeligt peber over, knus hvidløgsfeddet let og tilsæt det sammen med de hele kviste rosmarin og timian og kog videre i 3 min under stadig omrøring, så det ikke brænder på.
  4. Tilsæt balsamicoeddike og kog den næsten væk til tyk sirup (3-4 min).
  5. Tilsæt rødvinen et glas ad gangen og kog ind til 1/3 (3-4 min pr. glas).
  6. Tilsæt fond og evt. kødsaft, kog op og lad det koge ind ved god varme (simre) til 1/3 (30 min) og der dannes seje bobler.
  7. Fjern hvidløg, rosmarin og timian og smag til med salt.
  8. Monter (pisk) smørret i ved god varme (lettest hvis det tilsættes i små stykker ad gangen).

 

Server som en rustik sauce inkl. grøntsagerne (billedet i midten til venstre), eller si saucen først for at få en mere fin sauce (billedet til højre).

NOTE Tilberedningen tager ca. 1 time (plus klargøring af grøntsager). Brug en passende stor gryde, så grøntsagerne i trin 2 fylder et par cm i højden, så er det nemmest at arbejde med.

(C) Copyright Karsten Tanggaard 2017-18. Billeder og indhold må kun gengives med skriftlig tilladelse.